Norra maanteeamet teostab kolmel päeval sel nädalal raskeveokite suurkontrolli Norra lääneranniku piirkonnas. Kontrolli teostatakse viies erinevas kontrollpunktis. Siiamaani kontrollitud 677 sõidukist on sõidukeelu saanud 121.


 

 

 

 

 

 

 

Hullumeelsus – sellised rehvid olid veoauto vedaval sillal. Säärane juht on ohtlik nii endale kui kõikidele kaasliiklejatele.
Foto: Statens Vegvesen

Maanteeameti esindaja sõnul on enamikel juhtidest rehvid siiski väga heas korras, kuid on ka teise äärmusesse jäävaid näiteid. Pildil olevad rehvid olid Rumeenia registreerimismärgiga sõiduki all ja loomulikult sai see sõiduk koheselt edasisõidu keelu. Juht keeldus ka puksiiriabi teenusest lähimasse töökotta, jäädes ootama uusi rehve ja detaile Rumeeniast, ütles Thormod Gausdal Norrra maateeametist. – Sageli ei ole juht, see, kes on „hullumeelne“, vaid need on tema ülemused, kes sellise sõidukiga sõitmist lubavad. Meie seda aga ei aksepteeri.

Käesoleval suurkontrollil osaleb 56 ametnikku, kontrollpunktid asuvad maanteedel E39 Stord’is, E16/39 Bergeni lähistel Åsane’s, E134 Seljestad’is, E16 Håbakkeni’s ja Riksvei 7 Brimnes’is.

Põhimõtteliselt on tegu standard raskeveokite kontrolliga, mille käigus vaadatakse üle auto tehniline seisukord, juhi töö- ja puhkeaeg ja kauba kinnitused. Kuid sel korral on teravdatud tähelepanu rehvide ja kettide kontrollil, samuti ohtlike vedude kontrollil, selgitab Gausdal.

Teisipäeval kontrolliti E39 Stord’is 83 veokit. 35’l neist olid puudused ja 17 said edasisõidkeelu. Statistiliselt võttes oli iga viies raskeveok ohtlik ning sai sõidukeelu.


 

 

 

 

 

 

 

Stord’i kontrollpunkti pidi paigale jääma 17 masinat 83 kontrollitust. Foto: Stian Sørum Røkenes

 

23.11.2016 NRK.no